Звезда двойник на Слънцето предсказва бъдещето на Земята

CoRoT Sol 1 е смятан за двойник на Слънцето заради сходната им маса и сходния им химически състав


Далечна звезда, която е двойничка на Слънцето, но е с 2 милиарда години по-древна от него, може да предскаже бъдещето на нашата планета, заявиха бразилски астрономи, цитирани от ЮПИ.

Ако Слънцето еволюира по същия начин като новооткрития му двойник, кръстен CoRoT Sol 1, цялата вода на Земята ще се изпари, увериха астрономите.

CoRoT Sol 1 е най-далечният от т.нар. слънчеви двойници в Млечния път.

За 3 милиарда години слънчевата радиация може да се увеличи и земната повърхност да се нагорещи до такава степен, че да е невъзможно там да съществува вода в течно състояние, поясни Жозе Диаш от университета на Рио Гранде ду Норте.

CoRoT Sol 1 е смятан за двойник на Слънцето заради сходната им маса и сходния им химически състав.

Двойникът се намира на разстояние от 6,7 милиарда години, а радиацията му е по-силна в сравнение със слънчевата.


Астрономите използвали спектограф на телескоп в Хавай, за да определят възрастта на звездата и ротационния й период, който е 29 дни, т.е. с около един ден по-къс от слънчевия.

Астрономите увериха, че двойниците на Слънцето са важни, защото едната звезда може да е като моментна снимка на бъдещото на другата.

Слънцето се събужда от "зимен сън"

Физици и астрономи съобщиха за уникално явление: на Слънцето за едно денонощие е имало три големи изригвания в една активна област, предаде РИА "Новости".

Специалисти на НАСА (nasa.gov) са регистрирали уникалното събитие. Нещо подобно е наблюдавано преди 11 години, отбелязва "Гисматео" (Gismeteo).

Първото изригване е било от клас Х1,7 и е продължило 40 минути. След това бързо са последвали още по-интензивни изригвания от клас Х2,8 с продължителност 28 минути и от клас Х3,2 с продължителност 81 минути.
 
"Самата ситуация, три много мощни изригвания за кратко време, е рядко срещана", заяви за РИА "Новости" сътрудникът на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт "Лебедев" (ФИАН) Сергей Богачев.

"Две изригвания с подобен интервал е имало за последен път през 2005 година, а три подред - може би е уникален случай в историята на наблюденията", продължава специалистът.

Слънцето е проявило активността си внезапно, отбелязва "Гисматео": ден по-рано малцина са се съмнявали, че то се намира в състояние на дълбока зима.
Източник на изригването е уникалната област 1748.

Възможно е изригванията да доведат до магнитни бури на Земята.Добави в Svejo Сподели във Facebook